• flag nlflag enflag deflag esflag frflag it

Technologie die nog steeds haar plaats heeft in de wereld van eersteklas geluidsvermaak

Op : 19. apr 2024 / In : Alle


Analoge crossovers zijn zeker niet "uit" of verouderd. Ze hebben nog steeds hun plaats en worden met succes gebruikt in veel audiotoepassingen. Het gebruik ervan is vooral populair in high-end hifi-systemen en audioproducten waar geluidszuiverheid en eenvoud belangrijk zijn.

Analoge (passieve) crossovers hebben ook het voordeel van betrouwbaarheid en ongecompliceerde werking. Ze hebben geen eigen voeding nodig, bevatten minder elektronische componenten en zijn daardoor minder gevoelig voor technische storingen.

Bovendien werken analoge crossovers zonder software en zijn ze over het algemeen veel duurzamer en hebben ze minder onderhoud nodig dan actieve componenten. Dit leidt tot een lange (soms tientallen jaren) levensduur van de crossovers en vermindert de behoefte aan regelmatige reparaties of reserveonderdelen. En last but not least kunnen eventuele reparaties eenvoudig door bijna iedereen worden uitgevoerd. Een ander belangrijk aspect is de productie en verwijdering. Actieve versterker-DSP combinaties vereisen vaak een complexe productie met talloze elektronische componenten, die niet alleen grondstoffen verbruiken tijdens de productie, maar ook een milieuvriendelijke verwijdering kunnen bemoeilijken. Analoge crossovers bestaan daarentegen uit minder componenten en zijn ook gemakkelijker te recyclen. In het algemeen bieden crossovers daarom een duurzamere optie voor audiofielen die zowel willen bijdragen aan efficiëntie als aan geluid van hoge kwaliteit. Door hun energie-efficiëntie, lange levensduur en milieuvriendelijkere productie helpen analoge crossovers de duurzaamheidsdoelstellingen in audiotechnologie te ondersteunen.

Een ander belangrijk aspect dat de voordelen van passieve crossovers benadrukt, is waar de componenten worden geproduceerd. In tegenstelling tot actieve versterker-DSP combinaties, waar de elektronische componenten vaak uit Azië komen, worden onze Intertechnik spoelen, condensatoren en crossovers evenals dempingsmateriaal (Sonofil, Tyrotex, Damping) in Duitsland geproduceerd. Dit helpt niet alleen de regionale economie te versterken, maar verkleint ook de ecologische voetafdruk, de afhankelijkheid van wereldwijde toeleveringsketens en maakt het mogelijk sneller te reageren op de wensen van de klant.

Kortom, passieve crossovers zijn de eerste keuze voor veeleisende audiofielen.

Meer nieuws

Categorie